Tips

Hanglampen

Breng hanglampen aan boven een tafel en zorg dat je altijd onder de hanglamp door kunt kijken met een dusdanige hoogte dat deze niet verblind. Een hoogte boven de tafel (onderzijde lamp) van ca. 55-65 cm. is een veelvoorkomende montagehoogte.

Downlights

Worden gemonteerd aan/in het plafond en richten het licht recht omlaag. Geven een meer contrastrijk licht dan een gewone plafondlamp. Meerdere downlights bij elkaar geven een goede verlichting in een hal. Geplaatst in de buurt van een wand geven ze een interessant lichtbeeld en wordt het licht de ruimte in gereflecteerd door de wand.

Plafondlampen

Plafondlampen verspreiden het licht gelijkmatig. Bij omhoog gericht wordt het plafond benut als reflector. Bij naar beneden gericht licht is het zaak dat het armatuur voorzien is van een goede afscherming (zoals een opalen kap of rooster) om verblinding te voorkomen.

Tafellampen

Geeft vaak een gezellige sfeerverlichting en kan fungeren als ondersteunende verlichting om te lezen of te werken. Bij toepassing van een lampenkap kan de kleur de sfeer in het vertrek bepalen.

Staande lampen

Verkrijgbaar als “richter” of “verspreider”. Als richter kun je ze toepassen als leeslamp bij een fautuil en als spreider geeft de lamp een gezellige algemene verlichting.

Uplighters

Spreiden het licht omhoog en geven algemene verlichting in een vertrek. Reflectie van wanden en plafonds zijn sfeerbepalend.

Spotlights

Worden veelvuldig ingezet om bepaalde objecten uit te lichten. De bundelbreedte van de lamp of spiegel bepalen het effect waaronder het contrast en de schaduwwerking.

Wandlampen

Wandlampen kunnen ingezet worden als sfeer- en algemene verlichting. Daarnaast zijn ze leverbaar als “richters” en “spreiders”. Mede afhankelijk het doel kan wandverlichting ingezet worden als basisverlichting, ondersteunende verlichting of als leesverlichting.